You are not connected. The newsletter may include some user information, so they may not be displayed correctly.

БЛАГО билтен, #34 Јануар 2024

БЛАГО билтен, #34 Јануар 2024

Фонд БЛАГО

mail.jpg

  #34, Jan 2024

www.blagofund.org

 

   

‍Љубомир Меденица (1950-2023)

​Веома смо погођени одласком нашег драгог пријатеља и колеге, оперативног директора и председника одбора удружења Српско Благо, Љубомира Меденице. Меда, како је био познат већини пријатеља и сарадника, био је члан наше организације још од оснивања. По струци електро-инжењер, због својих техничких знања и практичног размишљања, као и организационих способности био је члан екипе од непроцењиве вредности који је лако и брзо решавао било какве проблеме или потешкоће са којима бисмо се сусрели у раду. Његова друштвеност, отвореност и ведар дух омогућили су му да стекне пријатеље где год смо ишли, чинећи сваки одлазак на терен радосним и искуством за памћење. Пре него што се прикључио Благу, Меда је имао успешну каријеру радећи на Институту ,,Михајло Пупин", највећој и најстаријој институцији за информационе и комуникационе технологије у југоисточној Европи, и потом у водећој ИТ компанији. Неки од његових изума и решења и даље су у употреби данас. Поред тога што је био остварен професионално, био је и одан супруг Весни, брижан отац сину Милану и ћерки Даници, и деда унуку Михајлу. Многи ће га памтити као верног и несебичног пријатеља, а ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да му одамо почаст и очувамо сећање на њега настављајући и даље наш рад.  

Нова колекција: Манастир Љубостиња

Нова колекција Манастира Љубостиње доступна је нашем сајту. Овог лета, посетили смо прелепу задужбину кнегиње Милице у централној Србији саграђену крајем XIV века, и након што смо завршили рад на уређивању материјала који смо креирали, поставили смо стотине фотографија високог квалитета, као и виртуелну туру главне манастирске Цркве Богородичиног Успења, бисер моравске школе градитељства.

 

Нова колекција: Манастир Руденица

Нова колекција Манастира Руденице доступна је на нашем сајту. Прошлог лета посетили смо овај изузетни споменика моравске школе градитељства, задужбину властелина Вукашина и његове жене Вукосаве. Њихови портрети сачувани су у наосу цркве, поред портрета деспота Стефана Лазаревића и његовог брата Вука. На основу њих, сматра се да је црква осликана између 1403. и 1405. године. На нашем сајту, можете видети фотографије високог квалитета и виртуелне туре унутрашњости цркве Манастира Руденице. 

 

FULL OF GRACE / БЛАГОДАТНА

Ова богато илустрована књига представља приказе Богородице у српском зидном сликарству средњег века. Ово јединствено издање високог квалитета са изврсним фотографијама прате текстови владике Максима Васиљевића и историчарке уметности др Иване Лемкул. 

 

blago logo

‍Ако вам се свиђа наш рад и желите да наставимо са њим.

 

БЛАГО је непрофитна, невладина организација са много волонтера. Више од 20 година посвећени смо очувању и промоцији српске културне баштине. При томе су нам повремено потребне услуге стручњака и помагача. Да бисмо извели наше експедиције, морамо да покријемо трошкове превоза и смештаја. Управљамо фото опремом, веб серверима, десктоп рачунарима, дисковним низовима и комуникационим линијама током целе године.


БЛАГО Фонд је непрофитна организација из САД која послује у складу са 501(ц)3 одељком ИРС кода. Све ваше донације се одбијају од пореза у мери у којој је то законом дозвољено.

Copyright 2024 - BLAGO Fund USA/Serbia

 unsubscribe

BLAGO Content

While the content of the BLAGO Fund collections is free to use,  there are also some restrictions on commercial use and proper attribution of the material.  Follow the links below for more information.

> BLAGO Collections License
> Image Request

BLAGO Fund also accepts the contribution of material. Please contact us with any material you wish to publish on our website.

Contact

BLAGO Fund, Inc.
PO Box 60524
Palo Alto, CA 94306
USA
info@blagofund.org

Stay in contact, subscribe to our newsletter