You are not connected. The newsletter may include some user information, so they may not be displayed correctly.

[blago-now] Долази 2021

[blago-now] Долази 2021

Having trouble seeing this email? View it online 

‍BLAGO NOW, DEC 2020

[‍ енглеска верзија | english version ]

Срећан Божић и Нова Година!

Драги пријатељи,

 

Желимо вам срећне празнике и све најбоље у наредној години. Сви ми из Фонда Благо желимо да вам захвалимо што подржавате наш рад на различите начине и надамо се да ћете тако наставити и у будућности.

 

Иако је 2020. била изазовна година за све, посебно у погледу путовања и рада, онемогућила је планирање наших експедиција, посебно оних на Косову и Метохији. Ипак, нисмо били беспослени и искористили смо то време за завршетак бројних пројеката иза сцене који су важни за укупно присуство Блага:

 

Направили смо нову верзију наше веб странице са модерним дизајном и додатим садржајем. Обавезно погледајте:      https://www.blagofund.org

Многе колекције добиле су нови изглед, естетски побољшан и лак за употребу на мобилним уређајима.        

Покренули смо нову колекцију вредних средњовековних рукописа-https://www.blagofund.org/Archives/Manuscripts. Два документа која смо дигитализовали (Манасија, Дубоки Поток) нашла су овде своје место, поред многих веза до већ дигитализованих српских рукописа из целог света.

Потребно је било надоградити серверски хардвер и побољшати сигурносну копију система, како производа (веб презентације), тако и оригинала.         


Повећали смо присуство на друштвеним мрежама, редовно објављујући на Фејсбуку, Инстаграму, Твитеру и Линкедину. За новости, обавезно запратите наше странице

П‍РОЈЕКТИ 2021 

У овом тренутку ишчекујемо нову, врло продуктивну 2021. годину, са следећим значајним пројектима:

Издаваштво: Богородица у српском средњовековном зидном сликарству

Како смо фотографисали небројене фреске у српским манастирима и црквама са прелепим приказима Богородице, желели смо да створимо  читаво издање посвећено искључиво представама Богородице у српском зидном сликарству средњег века.

bogorodica

Планирамо да уврстимо преко 100 страница висококвалитетних слика из најпознатијих и оних мање познатих светилишта. Ова књига ће се продавати у српским књижарама или на Амазону за публику широм света.


Колекција Средачке жупе

Средачка жупа је долина у југоисточном делу Косова и Метохије, испод Шар планина и извора реке Призренске Бистрице. Историјски гледано, ово подручје је чинило малу административну јединицу- жупу српске средњовековне државе са градом Средском као средиштем и седам околних села. Иако мале величине, поседује велики број старих цркава, саграђених у време обнове Пећке патријаршије 1557. године. Ове мале једнобродне грађевине дело су локалних мајстора, подигнуте захваљујући напорима локалног становништва из различитих социјалних слојева. Представљају сведочанство о тежњи људи да сачувају свој верски и национални идентитет упркос тешким економским и политичким околностима. Поред историјског значаја, многе од ових цркава имају велику уметничку вредност, будући да се у њима сачувао велики део првобитног зидног сликарства. Рад грчких уметника уочљив је у некима од њих, с обзиром да садрже грчке натписе и јединствена иконографска решења. Колекција ће бити слична Великој Хочи коју смо радили пре неколико година.


Gracanica Fresco

Манастир Грачаница, колекција освежена

Иако смо били у Грачаници много пута, верујемо да је време за потпуно нову  колекцију. Велики део фресака је очишћен и рестауриран у последњих неколико година, а технологија је напредовала толико да се може удвостручити резолуција првобитних слика. С обзиром на близину Средачке жупе, надамо се да ћемо оба циља остварити у једном дужем излету.


Monastery Kalenic

Колекција манастира Каленић

Манастир Каленић који је изградио почетком XV века племић Богдан, за време владавине Стефана Лазаревића, налази се у централној Србији, Левач, надомак Крагујевца. Овај значајан српски манастир, који припада Моравској школи градитељства представљаће изузетан додатак нашој колекцији.


Monastery Josanica

Колекција манастира Јошаница 

Смештен је у клисури истоимене реке у подножју планине Црни Врх, у близини села Јошанички Прњавор, на око 10 км од Јагодине. Манастирска црква је посвећена Светом Николи. Неколико пута је рушен и обнављан, а његова историја се може пратити од XVII века. То је важно место за период српског устанка против турске окупације. У Јошаници се кнез Милош састао са великим везиром Марахли Али-Пашом 1815. године како би постигао мировни споразум и створио модерну српску државу.


Church in Ramaca

Колекција цркве Рамаћа 

Црква у селу Рамаћа датира с краја XIV века и посвећена је светима Константину и Јелени. Црква се помиње у списима султана Сулејмана Величанственог када су Турци посетили ово место током свог похода на Балкан. Биће то још једна колекција из централне Србије


Додатни рукописи: Дубоки Поток

Усмерили  смо пажњу на два додатна рукописа из манастира Дубоки Поток на Косову и Метохији.

ДОНИРАЈТЕ

Уколико Вам је стало до Вашег наслеђа, или културе и историје у начелу, желите да буде сачувано за будућа поколења, и желите да се више људи упозна са њим, помозите нам да остваримо наше планове за нову годину.  БЛАГО је непрофитна организација са великим бројем волонтера; ипак, понекад морамо да ангажујемо стручњаке и помоћнике. Плаћамо и превоз и смештај током наших експедиција, одржавање сервера, меморијских складишта, комуникационих веза...

 

 


Copyright 2020 - BLAGO Fund USA/Serbia

 unsubscribe

BLAGO Content

While the content of the BLAGO Fund collections is free to use,  there are also some restrictions on commercial use and proper attribution of the material.  Follow the links below for more information.

> BLAGO Collections License
> Image Request

BLAGO Fund also accepts the contribution of material. Please contact us with any material you wish to publish on our website.

Contact

BLAGO Fund, Inc.
PO Box 60524
Palo Alto, CA 94306
USA
info@blagofund.org

Stay in contact, subscribe to our newsletter