Црква свeтих апостола Петра и Павла

Стара црква Рашке
Стара црква Рашке

Црква свeтих апостола Петра и Павла

Црква Светих апостола Петра и Павла једна је од најстаријих цркава на канонској територији Српске Православне Цркве. У писаним изворима, помиње се као епископско седиште још у X веку. Црква у народу позната и као Петрова црква значајна је и по томе што су се у њој одиграли неки од најважнијих догађаја који ће одредити даљи духовни и политички ток најраније српске државе: у њој се и крстио велики жупан Стефан Немања, под њеним кровом одржао сабор против богумила, и управо у њој предао власт сину Стефану.

Петрова црква се налази у близини Новог Пазара и историјски је повезана са старим градом Расом који је био прва српска престоница. У непосредној близини налазе се два важна манастира: Сопоћани и Ђурђеви Ступови, са којима је Петрова црква уписана на Унескову листу светске културне баштине као део целине Стари Рас са Сопоћанима.

По унутрашњој структури, црква је тетраконхос, са куполом на средини, док споља има облик ротонде са полукружном апсидом на источној страни. Бројне преправке су рађене на цркви током времена, док се међу очуваним фрескама разазнају три слоја из различитих периода: најстарији- са краја IX, почетка X века, други настао крајем XII, и последњи рађен у последњим деценијама XIII века. Око цркве је и гробље са великим бројем очуваних надгробних споменика из XVIII и XIX века.

ИЗАБРАНЕ ФОТОГРАФИЈЕ

Збирка најбољих фотографија у кртакој презентацији.

ЗБИРКА ФОТОГРАФИЈА

Збирка фотографија фреско сликарства, орнамената и архитектуре.

ВИРТУЕЛНА ШЕТЊА

Тура виртуалне реалности.

Мапа БЛАГО колекција

Погледај мапу свих локација БЛАГО колекција.


Parse error: syntax error, unexpected single-quoted string "Rudenica", expecting ")" in /web/blago/serverv6/Archives/blago-tools/bt_collections.php on line 73