Манастир Градац
Манастир Градац

Средњовековни
манастир Градац


Српски православни манастир Градац, са гробном црквом свете монахиње Јелисавете, бивше краљице Јелене, жене краља Уроша I, налази се у средњем делу Србије, близу града Рашке. Веома је значајан за боље разумевање градитељства немањићке Србије у другој половини XIII века. У средњовековном простору манастира сачуване су две цркве и остаци монашких зграда распоређених уз оградни зид.

Главна манастирска црква, посвећена Богородичином празнику Благовести, је најранија грађевина у Србији у којоj је готика изражена у већој мери. Спој византијских и романичких утицаја који одликује архитектуру рашке групе цркава присутан је и овде, али обогаћен многим новим решењима облика, конструкције и украса, блиских градитељству Запада, где је готика у то време већ увелико била владајући стил. Основа плана као и романо-готичке и готичке појединости украшавања фасадеБогородичине цркве имају сличности са Студеничком црквом.

Назив места био је познат и пре оснивања истоименог манастира у XIII веку, највероватније зато што је ту постојала тврђава или њени остаци. Архиепископ Данило II у животопису краљице Јелене напомиње да је она изградила цркву “на месту званом Градац”. На узвишењу изнад манастира, које мештани зову Петров крш, одакле се стеновит терен окомито спушта до западног дела средњовековне монашке насеобине, налазе се остаци грађевине са два одељења. Могуће да се ради о византијском утврђењу из VI века, у чијем је подножју, на месту каснијег средњовековног манастира, постојала црква.

Испред Богородичине цркве пронађени су темељи старијег храма. Зид његове апсиде лежи испод прага главног портала Богородичине цркве. Храм је био једнобродан, са апсидом на истоку, полукружном споља и изнутра. Западно од ове цркве откопани су темељи кружне поросторије, која би могла бити темељ крстионице, мада нису пронађени никакви елементи- водонепропустљив малтер, уређаји за довод и одвод воде и друго- који би ову претпоставку потврдили.

О времену настанка најстарије цркве у Градцу може се размишљати само на основу њеног плана. Изградња протезиса у западном делу цркве упућује на време пре средине VI века, осим тога у V и VI столећу подигнут је и највећи број крстионица, нарочито у Јустинијаново време је сакрално градитељство имало замаха.

Црква Светог Николе увршћена је у ред једнобродних цркава са правоугаоном апсидом, што је део градитељске школе Поморја. Ђ Бошковић је истакао да је ово тип католичке монашке цркве, који су донели на наше подручје вероватно фрањевци, а у Градцу је јединствен случај његове примене у српским православним манастирима.

НОВОСТИ


АРИЉЕ
Ариљска црква посвећена је епископу Ахилију из Ларисе (Грчка), учеснику Првог Васељенског сабора y Никеји 325. године.

МИЛЕШЕВА
У средњовековној жупи Црној Стени, у Полимљу, основао је принц Владислав Немањић манастир Милешеву, око 1219. године.

ДЕЧАНИ
Манастир Високи Дечани је један од најважнијих манастира Српске Православне Цркве, и највећи на Косову и Метохији, 12 км јужно од Пећи.


Blago Fund

ЛОКАЦИЈАМанастир Градац се налази у централној Србији.