МАНАСТИР СТУДЕНИЦА

Манастир Студеница један је од најпознатијих српских манастира и једна од најзначајнијих задужбина владара династије Немањића. Оснивач и први ктитор, велики жупан Стефан Немања, као монах Симеон дошао је да живи у манастир у пролеће 1196. године када су завршени главни радови на манастирском комплексу. Унутар бедема налазе се четири цркве:

  • Богородичина црква- главна манастирска црква
  • Краљева црква- црква Светих Јоакима и Ане, задужбина краља Милутина
  • Црква Светог Николе
  • Црква Светог Јована- сачувани само темељи и делови архитектонског украса

БОГОРОДИЧИНА ЦРКВА

Црква Пресвете Богородице је једнокуполна грађевина, која хармонијски спаја елементе романичке и византијске архитектуре (што ће представљати једну од карактеристика Рашке школе црквеног градитељства). Главни део цркве је сазидан 1196. године, док је велика спољна припрата додата касније. Фасада цркве је направљена од блокова белог мермера.КРАЉЕВА ЦРКВА

Црква Светих Јоакима и Ане, познатија као Краљева црква по свом ктитору- краљу Милутину. Подигнута 1313/14. године, ова црква невеликих димензија истиче се својим зидним сликарством, делом солунских мајстора, Михаила и Евтихија, који су живописали и бројне друге Милутинове задужбине.

ЦРКВА СВ НИКОЛЕ

Комплекс манастира Студеница укључује и цркву Светог Николе - мале једнобродне грађевине са фрескама из XIII века.

Studenica Lunette
Image Description

ЛОКАЦИЈАСтуденица се налази у централном делу Србије, између градова Краљева, Рашке и Ивањице, на обронцима планине Голија.