Пећка патријаршија
Црква Светих Апостола


Најстарија црква у манастирском комплексу је црква Светих Апостола, подигнута пре 1234. године. Олтарски и поткуполни простор са певницама најстарији су делови храма. Током каснијих радова, првенствено доградњом цркава уз јужну и северну страну Светих Апостола, западни део цркве изменио је свој првобитни изглед. Црква је саграђена од камена, била је омалтерисана и потом живописана.

Најстарије фреске сачуване су у олтару и поткуполном простору и могу се датовати у период непосредно после 1234. године. Пола столећа касније осликан је најзападнији део цркве Светих Апостола, највероватније по налогу краља Милутина и који између осталог укључује и портрете краљева Стефана Првовенчаног и Уроша I. Два пиластра и лук по средини дугачког средишњег брода цркве Светих Апостола осликани су за време патријарха Јоаникија, током пете или шесте деценије XIV века. Непосредно после 1354. год. у западном травеју цркве насликана је представа Успења – Смрти патријарха Јоаникија изнад његовог саркофага. Око 1620. године, сликар Георгије Митрофановић по налогу патријарха Пасија слика посмртни портрет патријарха Јована у ниши северног зида средишњег травеја цркве. Патријарх Пасије је делимично финансирао и обнову оштећеног живописа 1636. године. У цркви Светих Апостола су сахрањени архиепископи Арсеније I, Савa II и патријарх Јоаникије.

НОВОСТИ


АРИЉЕ
Ариљска црква посвећена је епископу Ахилију из Ларисе (Грчка), учеснику Првог Васељенског сабора y Никеји 325. године.

МИЛЕШЕВА
У средњовековној жупи Црној Стени, у Полимљу, основао је принц Владислав Немањић манастир Милешеву, око 1219. године.

ДЕЧАНИ
Манастир Високи Дечани је један од најважнијих манастира Српске Православне Цркве, и највећи на Косову и Метохији, 12 км јужно од Пећи.


Blago Fund

ЛОКАЦИЈА



Пећка Патријаршија се налази близу града Пећ, југозападни део Косова и Метохије.