BLAGO: Archives

[ English ::: Српски ]
Српска Православна Црква Званични сајт манастира Ђурђеви Ступови
Ђурђеви Ступови су манастир Рашко-призренске и косовско-метохијске епархије Српске Православне Цркве.
УНЕСКО УНЕСКО Центар светске баштине
Део УНЕСКО-ве светске баштине, као део региона Старог Раса.

Избор из садржаја
Сабори српских средњовековних владара
Крстасти свод капеле са фрескама четири велика историјска сабора у српским земљама
Немањићи као монаси
Поворка чланова средњовековне династије Немањића као монаха
Портрети српских средњовековних владара
Портрети краљева Милутина и Драгутина (са сином Владиславом) и Краљице Јелисавете
Виртуелна шетња
Манастир споља
Поглед на манастирски комплекс и премештање по неколико занимљивих тачака посматрања.
Унутрашњост цркве
Кретање унутар цркве.
Детаљи и слике
Снимци цркве
Ширикоугаони снимци унуташњости цркве.
Дигитална архива
Комплетне фреске, црквени предмети, архитектонски елементи и још пуно тога, детаљно.
Остале изложбе
БЛАГО екипа на послу
Садашњи начин рада БЛАГО екипе и други додаци.
Истраживања
Документи
Истраживачки чланци, мапе и остали извори.

Ђурђеви Ступови у Старом Расу, један од најстаријих манастира средњовековне Србије, који је подигао Стефан Немања у првим годинама после ступања на престо Великог Жупана (у осмој деценији XII века), и данас, после рушења, својом силуетом доминира над долинама Рашке и Дежеве, у некадашњем престоном подручју средњовековне Србије. О посебном значају манастира, поред старих биографских текстова, говори и изузетан положај манастира подигнутог на самом врху истакнутог узвишења, као и особена архитектура цркве Светог Ђорђа са све кулама- столпповима који су дали каснији назив и цркви и манастиру - Ђурђеви Ступови.
Фреске, делом оштећене, делом пренете у Народни музеј у Београду, урађене су у најбољој византијској традицији династије Комнина и на изузетан начин уклопљене у архитектуру храма, што се посебно види у куполи са елиптичном основом. Додавањем апсиде на источној страни 1282/83, улазна кула је претворена у капелу и гробницу краља Драгутина. После додатка фресака које описују историјске призоре у капели, радови су завршени у XVIII веку изградњом новог складишта, конака и осликавања припрате католикона. Пропадање комплекса Ђурђевих Ступова почело је у времена турске власти и достигло врхунац током ратова вођених у XX веку. Археолошки и рестаураторски радови вођени су између 1960. и 1982. године у оквиру великог пројекта везаног за Стари Рас и Сопоћане, који су скупа од 1979. године уврштени у УНЕСКО-ву листу светске културне и природне баштине.
Оживљавање овог манастира на почетку XXI века био је догађај који је обрадовао цео православни свет. Изградњом конака (започетој 2000. године), систематском реконструкцијом комплекса и обнављањем монашког живота и практично је обележен почетак новог раздобља у историји Ђурђевих Ступова после нешто више од три стотине година.

Спољни линкови