BLAGO: Archives

[ English ::: Српски ]
Виртуелна шетња
Околина цркве
Поглед на околину цркве, укључујући порту.
Унутрашњост цркве
Кретање око цркве и премештање по неколико занимљивих тачака посматрања.
Детаљи и слике
Снимци цркве
Ширикоугаони снимци унуташњости цркве.
Дигитална архива
Фреске, црквени предмети, архитектонски елементи и још пуно тога, детаљно.
Остале изложбе
БЛАГО екипа на послу
Садашњи начин рада БЛАГО екипе.
Истраживања
Документи
Истраживачки чланци, мапе и остали извори.

Црква Светог Петра (Петрова Црква) је једна од најстаријих цркава на канонској територији Српске Православне Цркве. Позната је и као најстарији духовни центар у рашкој области, где је под Великим Жупаном Стефаном Немањом формирана прва српска држава у XI веку. Управо је у овој цркви крштен Велики Жупан. Касније је овај владар и творац прве организоване државе Срба постао монах Симеон на Атосу (Светој Гори) где су он и његов син, Св. Сава (први Архиепископ Српске Православне Цркве) основали манастир Хиландар. Бог је монаха Симеона прославио као светитеља (Св. Симеон Мироточиви) оставивши његове мошти нераспадљивим и мироточивим до данашњег дана.
Петрова Црква се налази близу Новог Пазара и историјски је повезана са старом градом Расом који је био прва српска престоница. У непосредној близини Петрове Цркве налазе се два важна манастира: Сопоћани и Ђурђеви Ступови, који су играли важну улогу у духовном животу средњовековног српског kраљевства.
Историчари сматрају да је прва црква саграђена на овом месту била стара хришћанска базилика која је касније президана и добила изглед данашње цркве током раног средњег века. Црква је такође постала важан државни и политички центар зато што су се скупштине одржавале под њеним сводовима. Данас је црква окружена православним гробљем из XVIII и XIX века које је једно од најочуванијих те врсте у Србији.

Избор из материјала
  • Околина манастира
  • Унутрашњост цркве