You are not connected. The newsletter may include some user information, so they may not be displayed correctly.

БЛАГО билтен, #32 јун 2023

БЛАГО билтен, #32 јун 2023

Фонд БЛАГО

mail.jpg

  #32, јун 2023

www.blagofund.org

 

   

НОВА КОЛЕКЦИЈА - МАНАСТИР НОВА ПАВЛИЦА

Збирка Манастира Павлица доступна је на сајту БЛАГО. Манастир се налази у клисури реке Ибар иу близини цркве Старе Павлице из 11. века и средњовековног утврђења Брвеник. Реч је о задужбини породице Мусић у сродству са кнезом Лазаром Хребељановићем. Тим БЛАГО посетио је манастир у јуну 2022. године, када је прикупљено више од пет хиљада слика, филмова и другог дигиталног материјала.

 

"БЛАГОДАТНА" ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ У КРИПТИ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ

У крипти храма Светог Саве у Београду, 23. маја увече, одржана је промоција наше публикације „Благодатни: Представе Богородице у српском средњовековном зидном сликарству“. Њихова Преосвештенства Епископи Максим и Григорије говорили су о Богородици и њеном значају у историји спасења и нашем свакодневном животу, а Дубравка Драговић Шеховић, уредница и наша сарадница Ивана Лемцоол, говорила је о књизи и раду Благог фонда.

 

ЕКСПЕДИЦИЈА 2023: КОСОВО И МЕТОХИЈА

У петак, 26. маја 2023. године, наша екипа БЛАГО фонда кренула је на пут од Београда до Грачанице да би фотографисала српску средњовековну културну баштину манастира Грачаница и Будисавци, као и цркве у Липљану и Црколезу. Трочлана екипа кренула је из Београда изнајмљеним комбијем и стигла у Јагодину, где су им се придружили и остали чланови тима. Опрема за фотографисање - камере, сочива, стативи, дронови и друга техничка опрема - пажљиво је смештена у комби како би била безбедна током путовања. 

 

Манастир Будисавци

ЕКСПЕДИЦИЈА 2023: Љубостиња, Руденица, Наупаре

 

Поред Косова и Метохије, овогодишњи теренски рад обухватио је и централну Србију, тачније области око Крушевца. Са благословом Његовог преосвештенства Епископа крушевачког Давида, наша екипа у смањеном саставу урадила је комплетне збирке манастира Љубостиња, Руденица, Наупаре и Дренча.


FULL OF GRACE / БЛАГОДАТНА

Ова богато илустрована књига представља приказе Богородице у српском средњовековном зидном сликарству. Јединствено, квалитетно издање, са врхунским фотографијама уз текстове владике Максима Васиљевића и Иване Лемцоол, историчара уметности др.

 

blago logo

Ако вам се свиђа наш рад и желите да нас видите да наставимо.

 

БЛАГО је непрофитна, невладина организација са много волонтера. Више од 20 година посвећени смо очувању и промоцији српске културне баштине. При томе су нам повремено потребне услуге стручњака и помагача. Да бисмо извели наше експедиције, морамо да покријемо трошкове превоза и смештаја. Управљамо фото опремом, веб серверима, десктоп рачунарима, дисковним низовима и комуникационим линијама током целе године.


БЛАГО Фонд је непрофитна организација из САД која послује у складу са одељком 501(ц)3 ИРС кода. Све ваше донације се одбијају од пореза у мери у којој је то законом дозвољено.

Copyright 2023 - BLAGO Fund USA/Serbia

 unsubscribe