БЛАГО Билтен, #30 децембар 2022

БЛАГО Билтен, #30 децембар 2022
happy holidays
mail.jpg

  #30, December 2022 | www.blagofund.org

FULL OF GRACE / БЛАГОДАТНА
ДОСТУПНО У КЊИЖАРИМА

 

Прва БЛАГО књига је сада доступна.

Ова богато илустрована књига представља приказе Богородице у српском средњовековном зидном сликарству. Јединствено, квалитетно издање, са врхунским фотографијама уз текстове владике Максима Васиљевића и др. Иване Лемцоол, историчара уметности.

 


НОВА КОЛЕКЦИЈА: ЦРКОЛЕЗ

Нова збирка доступна је на нашем сајту, Црква Светог Јована Претече у селу Црколезу у Метохији.

Први пут се помиње у повељи коју је 1400. године издала кнегиња Милица са синовима. Пошто повеља потврђује границе и привилегије утврђене у време цара Душана, црква је морала бити подигнута пре његове смрти 1355. године.


‍2022 ПРЕГЛЕД

2022. је била веома продуктивна година за БЛАГО фонд. Следећа достигнућа само делимично представљају наш континуирани рад на прикупљању и објављивању српске баштине.


Издали смо седам (7) нових збирки, међу којима су Манастир Каленић, Манастир Јошаница, Црква у Црколезу, цркве Средачка и Сиринићка жупа, црква у Рамаћи.


Прикупили смо грађу за Нову и Стару Павличку цркву и Манастир Градац, задужбину краљице Јелене Анжујске.

Учествовали смо на 57. међународном конгресу о средњовековним студијама у Каламазу, МИ, највећем скупу медиевиста у САД. Покровили смо сесију „Дигиталне методе у очувању средњовековног културног наслеђа: нови приступи и технологије“, на којој је представљен наш рад на Косову и Метохији. Наша промоција сесије омогућила је многим учесницима из Србије.


Дали смо допринос изложби „Грачаница: Сјај уметности у доба краља Милутина“ у Галерији Српске академије наука и уметности у Београду која ће бити отворена до 26. фебруара 2023. Поред бројних фотографија које смо направили током наша последња посета Грачаници, изложена је и ВР презентација унутрашњости цркве коју смо израдили.


Имајући на уму релевантност онлајн ресурса, објавили смо десетине фотографија из наших колекција да би биле укључене у Викимедиа Цоммонс, једно од највећих бесплатних медијских репозиторија. Такође смо додали наш материјал и исправили многе недоследности у Гоогле претраживачу и мапама. Да не би дошло до злоупотребе или заборава наших споменика, српско наслеђе мора бити доследно и коректно представљено у новом медију.


И коначно, после годину дана мукотрпног рада, прва БЛАГО књига, „Благодатна пуна“, доступна је у књижарама у Србији и онлајн у САД.


Надамо се да ћете наш рад сматрати вредним пажње и подршке. Радујемо се 2023. са још материјала за прикупљање и објављивање.


blago logo

Ако вам се свиђа наш рад и желите данас видите да наставимо,

 

МОЖЕТЕ ПОМОЋИ!

БЛАГО је непрофитна, невладина организација са много волонтера. Више од 20 година посвећени смо очувању и промоцији српске културне баштине. При томе су нам повремено потребне услуге стручњака и помагача. Да бисмо извели наше експедиције, морамо да покријемо трошкове превоза и смештаја. Управљамо фото опремом, веб серверима, десктоп рачунарима, дисковним низовима и комуникационим линијама током целе године.


БЛАГО Фонд је непрофитна организација из САД која послује у складу са 501(ц)3 одељком ИРС кода. Све ваше донације се одбијају од пореза у мери у којој је то законом дозвољено.

 


Copyright 2022 - BLAGO Fund USA/Serbia

 unsubscribe