You are not connected. The newsletter may include some user information, so they may not be displayed correctly.

BLAGO Bilten #28, Nov 2022

BLAGO Bilten #28, Nov 2022

Having trouble seeing this email? View it online 

logo

‍БИЛТЕН #28, NOV 2022

Нова колекција: Цркве Сиринићке жупе

Колекција фотографија, видео снимака и виртуелних тура цркава Сиринићке жупе од сада је доступна на нашем сајту. Сиринићка жупа је историјска област на северним обронцима Шар планине у покрајини Косово и Метохија. У њој је сачуван велики број цркава из XVI и XVII века које су саграђене и украшене трудом мештана. Премда је велики број њих обновљен или преправљан, цркве у селима Сиринићке жупе, са својим остацима фреско сликарства, иконама и богослужбеним предметима које чувају, сведоче о напорима житеља овог краја да одрже своју веру и национални идентитет током тешких времена.

 


 

Sirinpcka Zupa
Црква Светог Теодора Тирона у Доњој Битињи

Ново издање: Благодатна- Представе Богородице у српском средњовековном живопису


„Благодатна: Представе Богородице у српском средњовековном живопису”, први штампани подухват Фонда Благо, у издању Лагуне, од следећег месеца биће у продаји у књижарама широм Србије, као и на Амазону и продавници Себастијан Преса. Књига која садржи текстове на српском и енглеском језику Његовог Преосвештенства Епископа др Максима (Васиљевића), историчарке уметности др Иване Лемкул, предговор Његовог Преосвештенства Епископа др Григорија (Дурића) и фотографије настале заслугом чланова екипе Блага, заинтересоваће све који би желели да сазнају више о иконографским и теолошким аспектима неких од најучесталијих представа у православним црквама, оних који приказују Богородицу. Избор репродукција високог квалитета из архива Фонда Благо пружа приказ најистакнутијих примера српског зидног сликарства средњег века чинећи ову књигу корисном свима који би хтели боље да се упознају са уметничким и духовним наслеђем Србије.

 

Blagodatna
Корице књиге: Благодатна
blago logo

Ако вам се свиђа наш рад и желите да га наставимо,

МОЖЕТЕ ПОМОЋИ!

БЛАГО је непрофитна, невладина организација са много волонтера. Више од двадесет година посвећени смо очувању и промоцији српске културне баштине. При томе су нам повремено потребне услуге стручњака и помагача. Да бисмо извели наше експедиције, морамо да покријемо трошкове превоза и смештаја. Управљамо фото опремом, веб серверима, десктоп рачунарима, дисковним низовима и комуникационим линијама током целе године.


БЛАГО Фонд је непрофитна организација из САД која послује у складу са 501(ц)3 одељком ИРС кода. Све ваше донације се одбијају од пореза у мери у којој је то законом дозвољено.

 


ORTHOPRAX
orthoprax.info

orthoprax

ОртоПракС® је најсвеобухватнији хришћански православни календар и јеванђелистар доступан за иОС и Андроид, који вам омогућава да искусите литургијски циклус древне вере према календару. Носите све молитве, распоред постова, свакодневна читања Светог писма, житија светаца и још много тога да читате где год да сте, пратећи стари или нови календар! Почнимо наше путовање!


Copyright 2022 - BLAGO Fund USA/Serbia

 unsubscribe