БЛАГО Билтен бр 27, јул 2022

БЛАГО Билтен бр 27, јул 2022

Having trouble seeing this email? View it online 

logo

‍БИЛТЕН #27, ЈУЛ 2022

 


Од слања последњег билтена, екипа БЛАГА је била доста заузета: креирањем и објављивањем нове колекције на нашој веб страници, припремањем експедиције и одласком на терен где смо успели да дигитално документујемо четири средњовековна сакрална споменика; пре тога смо учествовали на Конгресу студија средњег века организовањем посебне сесије посвећене дигиталном очувању у којој смо представили наш рад и српско културно наслеђе Косова и Метохије. Укључили смо се и у припреме за предстојећу изложбу посвећену Грачаници која ће се одржати у Галерији Српске академије наука и уметности у Београду. Да бисте сазнали више о нашим плановима и постигнућима, можете прочитати објаве на блогу доступне на нашој веб страници, за које можете пронаћи линкове испод.

 

Нова збирка: Манастир Каленић


‍Збирка манастира Каленића доступна је на нашем сајту. Црква Ваведења Богородице из 15. века, католикон манастира, спада међу најлепше споменике моравске школе архитектуре, сачувавши изузетну скулптуралну декорацију на фасадама и врхунско зидно сликарство у унутрашњости.

 

Monastery Kalenic

‍БЛАГО у Градцу и Новој Павлици


Почетком јуна екипа БЛАГА посетила је манастире Градац и Нова Павлица у југозападној Србији. Манастир Градац, који датира из 13. века, један је од најпознатијих српских сакралних споменика. Истиче се присуством готичких стилских елемената у архитектури главне, Благовештењске цркве и по томе што као задужбина краљице Јелене Анжујске представља један од ретких примера женског покровитељства у средњовековној Србији. Манастир Нова Павлица удаљен је 15-ак километара, са црквом из 14. века коју су подигла браћа Мусићи, сестрићи кнеза Лазара. У његовој близини налази се Стара Павлица, црква која је подигнута у 11. или 12. веку, највероватније у преднемањићком периоду.

 

Monastery Gradac
Nova Pavlica
Stara Pavlica

 

 

БЛАГО на Међународном конгресу средњовековних студија 2022


Сесија коју је спонзорисало БЛАГО на Међународном конгресу средњовековних студија окупила је стручњаке који раде на различитим пројектима посвећеним дигиталном очувању и презентацијом средњовековног културног наслеђа. Поред научника са Универзитета Јужне Калифорније у Лос Анђелесу и Института за историју науке Макс Планк из Берлина, своје радове о српској материјалној баштини представиле су и наше колеге са београдског Православног богословског факултета и Математичког института. Њихови радови су добили велику пажњу учесника Конгреса, као и уводна презентација која је приказала наш рад, са посебним фокусом на Косово и Метохију. Истичући несигурни статус споменика на овој територији, имали смо за циљ да подигнемо свест о важности дигитализације средњовековних споменика и артефаката, што су са великим успехом учинили и остали учесници сесије.

 

Kalamzoo Congress

БЛАГО на изложби у Грачаници, Галерија САНУ у Београду


Тим БЛАГО учествовао је на првом организационом скупу о предстојећој изложби о манастиру Грачаница која ће се до краја године одржати у Галерији САНУ у Београду. Фонд БЛАГО ће кренути у израду 3Д виртуелне презентације манастира која ће бити доступна публици изложбе. Више информација о изложби пружаћемо у нашим будућим објавама на блогу и билтенима.



blago logo

Ако вам се свиђа наш рад и желите да га наставимо,

МОЖЕТЕ ПОМОЋИ!

БЛАГО је непрофитна, невладина организација са много волонтера. Више од 20 година посвећени смо очувању и промоцији српске културне баштине. При томе су нам повремено потребне услуге стручњака и помагача. Да бисмо извели наше експедиције, морамо да покријемо трошкове превоза и смештаја. Управљамо фото опремом, веб серверима, десктоп рачунарима, дисковним низовима и комуникационим линијама током целе године.


БЛАГО Фонд је непрофитна организација из САД која послује у складу са 501(ц)3 одељком ИРС кода. Све ваше донације се одбијају од пореза у мери у којој је то законом дозвољено.

 


ORTHOPRAX
orthoprax.info

orthoprax

‍ОртхоПрак® је најсвеобухватнији хришћански православни календар и јеванђелистар доступан за иОС и Андроид, који вам омогућава да искусите литургијски циклус Древне вере према календару. Носите све молитве, распоред постова, свакодневна читања Светог писма, житија светаца и још много тога да читате где год да сте, пратећи Стари или Нови календар! Почнимо наше путовање!


Copyright 2022 - BLAGO Fund USA/Serbia

 unsubscribe