You are not connected. The newsletter may include some user information, so they may not be displayed correctly.

[blago-now] БЛАГО у Средачкој Жупи, Сеп 2021

[blago-now] БЛАГО у Средачкој Жупи, Сеп 2021

Having trouble seeing this email? View it online 


blago logo

 ‍FUND BLAGO, USA - SERBIA

БИЛТЕН#23, OCT 2021

 

БЛАГО ТИМ У СРЕДАЧКОЈ И СИРНИЋКОЈ ЖУПИ

СЕПТЕМБАР 2021

С‍в. Теодор Тирон, Доња Битиња

 

Средачка жупа је област у подножју Шар планине, око горњег тока реке Бистрице. Омеђена је планином Ошљак на северу, Црним Врхом на југу, превојем Превалац на истоку, а са запада насељем Дрвенград које се налази у клисури реке Бистрице. Села Средачке жупе датирају из времена династије Немањића. Први пут се помињу у повељама краљева Драгутина и Милутина, као и у повељама цара Душана, у којима се наводи да ће се нека од села поклонити Хиландару или манастиру Светих Архангела.

 

crkolez

Црколз, Дреница

 

У хрисовуљи цара Душана (тада још краља) Сирнић се помиње као посед манастира Хиландара (1331), док се бројна жупска села помињу у светоархангелској хрисовуљи цара Душана. Обнова Пећке патријаршије резултирала је духовним полетом мештана Сирнићке жупе, који су подигли бројне цркве. И поред скромних финансијских средстава, сачуване цркве сведоче о високим уметничким квалитетима стваралаца који су у њима радили.

О‍во је други део приче о експедицији Фонда БЛАГО 2021 која покрива рад на збиркама Средачке и Сирнићке жупе, на обронцима планина Брезовица и Шара. У свега три дана, мали тим БЛАГА је покрио петнаест (15) малих цркава и гробља

 

Прочитај први део приче Експедиција 2021, Грачаница.

 


Презентација Фонда Благо на међународном научном скупу 

Чланови екипе Фонда Благо, др Ивана Лемкул и Владимир Аћимовић имали су задовољство да представе рад наше организације на међународном научном скупу "Краљ Милутин и доба Палеолога: Историја, књижевност, културно наслеђе" који се одржао онлајн од 24-26. октобра 2021. Можете погледати њихово излагање на снимку испод, а на нашем сајту можете наћи снимке осталих дана скупа са излагањима других учесника, од којих су многи користили фотографије Фонда Благо, док су снимци које је наша екипа направила такође коришћени између сесија. 

 

milutin


‍Нова збирка: НОВО БРДО

novo brdo

‍Тврђава Ново Брдо, поглед са цркве Св. Никола

 

Саборни храм Светог Николе био је седиште новобрдских митрополита и највећа православна црква овог богатог средњовековног града. Подигнут је у другој половини XIV века, највероватније током владавине кнеза Лазара, на месту некрополе која је окруживала мању једнобродну цркву из друге четвртине истог века. Пространа црква са куполом и основом развијеног уписаног крста са фасадом од камених блокова у две боје украшена клесаним орнаментима у стилу моравске пластике.

 


 

‍‍‍‍БЛАГО је непрофитна организација са пуно волонтера. Међутим, повремено ангажујемо стручњаке и помоћнике, плаћамо превоз и смештај за експедиције и управљамо фото опремом, веб серверима, радним површинама, низовима дискова и комуникационим линијама.



АРОНИЈА, поклон доброг здравља

aronia treasure

Популарна сибирска аронија у САД. Бројне студије повезују бобице ароније са потенцијалним здравственим предностима као што су помоћ у борби против кардиоваскуларних болести, нормализација крвног притиска, превенција и помоћ дијабетесу, здравље уринарног тракта, контрола тежине, анти-канцерогени ефекат и још много тога. Наше бобице ароније никада се не хемијски третирају и расту на пространим пољима у Сибиру, где температуре испод нуле смањују киселост и гурају више антиоксиданата у сваку биљку - што резултира моћнијим, еластичнијим воћем са нижим садржајем шећера.

 


ORTHOPRAX, Faith On the Go

orthoprax

ОртхоПрак® је најопсежнији хришћански православни календар и лекционар доступан за иОС и Андроид, који вам омогућава да доживите литургијски циклус Древне вере према календару. Носите све молитве, распореде поста, свакодневно читање Светог писма, биографије дневних светаца и још много тога да бисте читали где год да се налазите, пратећи Стари или Нови календар! Почнимо наше путовање!

 


Copyright 2021 - BLAGO Fund USA/Serbia

 unsubscribe