You are not connected. The newsletter may include some user information, so they may not be displayed correctly.

[blago-now] БЛАГО у цркви Светог Николе у Рамаћи, Јул 2021

[blago-now] БЛАГО у цркви Светог Николе у Рамаћи, Јул 2021

Having trouble seeing this email? View it online 

logo

БИЛТЕН #21, ЈУЛ 2021.

 



БЛАГО тим у Рамаћи

Jун 2021.


Екипа Фонда Благо организовала је експедицију у Рамаћу, село у срцу Шумадијског округа у централној Србији, у подножју планине Рудник. Осим живописним крајоликом и чистим ваздухом, село се може похвалити и прелепом средњовековном црквом која и данас чува већину свог првобитног фреско украса. Циљ нам је био створити свеобухватну фотодокументацију архитектуре цркве и зидног сликарства и представити их светској јавности.


‍Црква светих Константина и Јелене, првобитно посвећена Светом Николи, задужбина је непознатих племића, различито се датује од последње деценије XIV века до средине XV века. Једнобродна црква са осмоугаоном куполом била је омалтерисана, и за разлику од цркава свог доба, није имала никакву скулптуралну декорацију. Велика дрвена припрата је додата у XIX века.



‍Иако су неке од њих знатно оштећене, фреске су сачуване у наосу, олтару и тамбуру куполе. У наосу се види опширни циклус Чуда Светог Николе, заједно са сажетим циклусом Богородичиног живота, ктиторска композиција која приказује непознатог свештеника са братом и сином,као и низ појединачних ликова, од којих неки највероватније представљају чланове владајуће породице, што се види из њихове раскошне одеће.



БЛАГО тим (с лева на десно): Бранко Јовановић, Ивана Лемкул, Зоран Јовановић и Љубомир Меденица.


Својим трудом и гостопримством, отац Драган Милованчевић са породицом и парохијанима побринуо се да нам боравак у Рамаћи буде угодан и у добрим успоменама.

Црква Светих апостола Петра и Павла, Петрова црква, Рашка


Црква Светих апостола Петра и Павла једна је од најстаријих цркава на канонској територији Српске Православне Цркве. У писаним изворима, помиње се као епископско седиште још у X веку. Црква у народу позната и као Петрова црква значајна је и по томе што су се у њој одиграли неки од најважнијих догађаја који ће одредити даљи духовни и политички ток најраније српске државе: у њој се и крстио велики жупан Стефан Немања, под њеним кровом одржао сабор против богумила, и управо у њој предао власт сину Стефану.


Ако вам се свиђа оно што видите

МОЖЕТЕ ПОМОЋИ!

‍‍БЛАГО је непрофитна организација са пуно волонтера. Међутим, повремено ангажујемо стручњаке и помоћнике, плаћамо превоз и смештај за експедиције и управљамо фото опремом, веб серверима, радним површинама, низовима дискова и комуникационим линијама.


БЛАГО Фонд је непрофитна америчка организација која послује у складу са одељком 501 (ц) 3 ИРС кода. Све ваше донације могу се одбити од пореза у мери у којој је то законом дозвољено.

 


АРОНИЈА, дар доброг здравља

‍Популарна сибирска аронија у САД. Бројне студије повезују бобице ароније са потенцијалним здравственим предностима као што су помоћ у борби против кардиоваскуларних болести, нормализација крвног притиска, превенција и помоћ дијабетесу, здравље уринарног тракта, контрола тежине, анти-канцерогени ефекат и још много тога. Наше бобице ароније никада се не хемијски третирају и расту на пространим пољима у Сибиру, где температуре испод нуле смањују киселост и гурају више антиоксиданата у сваку биљку - што резултира моћнијим, еластичнијим воћем са нижим садржајем шећера.

 


ORTHOPRAX, Faith On the Go

ОртхоПрак® је најопсежнији хришћански православни календар и лекционар доступан за иОС и Андроид, који вам омогућава да доживите литургијски циклус Древне вере према календару. Носите све молитве, распореде поста, свакодневно читање Светог писма, биографије дневних светаца и још много тога да бисте читали где год да се налазите, пратећи Стари или Нови календар! Почнимо наше путовање!

 


Copyright 2021 - BLAGO Fund USA/Serbia

 unsubscribe