You are not connected. The newsletter may include some user information, so they may not be displayed correctly.

[blago-now] Долази 2021

[blago-now] Долази 2021

Having trouble seeing this email? View it online 

‍BLAGO NOW, DEC 2020

[‍ енглеска верзија | english version ]

Срећан Божић и Нова Година!

Драги пријатељи,

 

Желимо вам срећне празнике и све најбоље у наредној години. Сви ми из Фонда Благо желимо да вам захвалимо што подржавате наш рад на различите начине и надамо се да ћете тако наставити и у будућности.

 

Иако је 2020. била изазовна година за све, посебно у погледу путовања и рада, онемогућила је планирање наших експедиција, посебно оних на Косову и Метохији. Ипак, нисмо били беспослени и искористили смо то време за завршетак бројних пројеката иза сцене који су важни за укупно присуство Блага:

 

Направили смо нову верзију наше веб странице са модерним дизајном и додатим садржајем. Обавезно погледајте:      https://www.blagofund.org

Многе колекције добиле су нови изглед, естетски побољшан и лак за употребу на мобилним уређајима.        

Покренули смо нову колекцију вредних средњовековних рукописа-https://www.blagofund.org/Archives/Manuscripts. Два документа која смо дигитализовали (Манасија, Дубоки Поток) нашла су овде своје место, поред многих веза до већ дигитализованих српских рукописа из целог света.

Потребно је било надоградити серверски хардвер и побољшати сигурносну копију система, како производа (веб презентације), тако и оригинала.         


Повећали смо присуство на друштвеним мрежама, редовно објављујући на Фејсбуку, Инстаграму, Твитеру и Линкедину. За новости, обавезно запратите наше странице

П‍РОЈЕКТИ 2021 

У овом тренутку ишчекујемо нову, врло продуктивну 2021. годину, са следећим значајним пројектима:

Издаваштво: Богородица у српском средњовековном зидном сликарству

Како смо фотографисали небројене фреске у српским манастирима и црквама са прелепим приказима Богородице, желели смо да створимо  читаво издање посвећено искључиво представама Богородице у српском зидном сликарству средњег века.

bogorodica

Планирамо да уврстимо преко 100 страница висококвалитетних слика из најпознатијих и оних мање познатих светилишта. Ова књига ће се продавати у српским књижарама или на Амазону за публику широм света.


Колекција Средачке жупе

Средачка жупа је долина у југоисточном делу Косова и Метохије, испод Шар планина и извора реке Призренске Бистрице. Историјски гледано, ово подручје је чинило малу административну јединицу- жупу српске средњовековне државе са градом Средском као средиштем и седам околних села. Иако мале величине, поседује велики број старих цркава, саграђених у време обнове Пећке патријаршије 1557. године. Ове мале једнобродне грађевине дело су локалних мајстора, подигнуте захваљујући напорима локалног становништва из различитих социјалних слојева. Представљају сведочанство о тежњи људи да сачувају свој верски и национални идентитет упркос тешким економским и политичким околностима. Поред историјског значаја, многе од ових цркава имају велику уметничку вредност, будући да се у њима сачувао велики део првобитног зидног сликарства. Рад грчких уметника уочљив је у некима од њих, с обзиром да садрже грчке натписе и јединствена иконографска решења. Колекција ће бити слична Великој Хочи коју смо радили пре неколико година.


Gracanica Fresco

Манастир Грачаница, колекција освежена

Иако смо били у Грачаници много пута, верујемо да је време за потпуно нову  колекцију. Велики део фресака је очишћен и рестауриран у последњих неколико година, а технологија је напредовала толико да се може удвостручити резолуција првобитних слика. С обзиром на близину Средачке жупе, надамо се да ћемо оба циља остварити у једном дужем излету.


Monastery Kalenic

Колекција манастира Каленић

Манастир Каленић који је изградио почетком XV века племић Богдан, за време владавине Стефана Лазаревића, налази се у централној Србији, Левач, надомак Крагујевца. Овај значајан српски манастир, који припада Моравској школи градитељства представљаће изузетан додатак нашој колекцији.


Monastery Josanica

Колекција манастира Јошаница 

Смештен је у клисури истоимене реке у подножју планине Црни Врх, у близини села Јошанички Прњавор, на око 10 км од Јагодине. Манастирска црква је посвећена Светом Николи. Неколико пута је рушен и обнављан, а његова историја се може пратити од XVII века. То је важно место за период српског устанка против турске окупације. У Јошаници се кнез Милош састао са великим везиром Марахли Али-Пашом 1815. године како би постигао мировни споразум и створио модерну српску државу.


Church in Ramaca

Колекција цркве Рамаћа 

Црква у селу Рамаћа датира с краја XIV века и посвећена је светима Константину и Јелени. Црква се помиње у списима султана Сулејмана Величанственог када су Турци посетили ово место током свог похода на Балкан. Биће то још једна колекција из централне Србије


Додатни рукописи: Дубоки Поток

Усмерили  смо пажњу на два додатна рукописа из манастира Дубоки Поток на Косову и Метохији.

ДОНИРАЈТЕ

Уколико Вам је стало до Вашег наслеђа, или културе и историје у начелу, желите да буде сачувано за будућа поколења, и желите да се више људи упозна са њим, помозите нам да остваримо наше планове за нову годину.  БЛАГО је непрофитна организација са великим бројем волонтера; ипак, понекад морамо да ангажујемо стручњаке и помоћнике. Плаћамо и превоз и смештај током наших експедиција, одржавање сервера, меморијских складишта, комуникационих веза...

 

 


Copyright 2020 - BLAGO Fund USA/Serbia

 unsubscribe