You are not connected. The newsletter may include some user information, so they may not be displayed correctly.

БЛАГО билтен, #34 Јануар 2024

БЛАГО билтен, #34 Јануар 2024

Фонд БЛАГО

mail.jpg

  #34, Jan 2024

www.blagofund.org

 

   

‍Љубомир Меденица (1950-2023)

​Веома смо погођени одласком нашег драгог пријатеља и колеге, оперативног директора и председника одбора удружења Српско Благо, Љубомира Меденице. Меда, како је био познат већини пријатеља и сарадника, био је члан наше организације још од оснивања. По струци електро-инжењер, због својих техничких знања и практичног размишљања, као и организационих способности био је члан екипе од непроцењиве вредности који је лако и брзо решавао било какве проблеме или потешкоће са којима бисмо се сусрели у раду. Његова друштвеност, отвореност и ведар дух омогућили су му да стекне пријатеље где год смо ишли, чинећи сваки одлазак на терен радосним и искуством за памћење. Пре него што се прикључио Благу, Меда је имао успешну каријеру радећи на Институту ,,Михајло Пупин", највећој и најстаријој институцији за информационе и комуникационе технологије у југоисточној Европи, и потом у водећој ИТ компанији. Неки од његових изума и решења и даље су у употреби данас. Поред тога што је био остварен професионално, био је и одан супруг Весни, брижан отац сину Милану и ћерки Даници, и деда унуку Михајлу. Многи ће га памтити као верног и несебичног пријатеља, а ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да му одамо почаст и очувамо сећање на њега настављајући и даље наш рад.  

Нова колекција: Манастир Љубостиња

Нова колекција Манастира Љубостиње доступна је нашем сајту. Овог лета, посетили смо прелепу задужбину кнегиње Милице у централној Србији саграђену крајем XIV века, и након што смо завршили рад на уређивању материјала који смо креирали, поставили смо стотине фотографија високог квалитета, као и виртуелну туру главне манастирске Цркве Богородичиног Успења, бисер моравске школе градитељства.

 

Нова колекција: Манастир Руденица

Нова колекција Манастира Руденице доступна је на нашем сајту. Прошлог лета посетили смо овај изузетни споменика моравске школе градитељства, задужбину властелина Вукашина и његове жене Вукосаве. Њихови портрети сачувани су у наосу цркве, поред портрета деспота Стефана Лазаревића и његовог брата Вука. На основу њих, сматра се да је црква осликана између 1403. и 1405. године. На нашем сајту, можете видети фотографије високог квалитета и виртуелне туре унутрашњости цркве Манастира Руденице. 

 

FULL OF GRACE / БЛАГОДАТНА

Ова богато илустрована књига представља приказе Богородице у српском зидном сликарству средњег века. Ово јединствено издање високог квалитета са изврсним фотографијама прате текстови владике Максима Васиљевића и историчарке уметности др Иване Лемкул. 

 

blago logo

‍Ако вам се свиђа наш рад и желите да наставимо са њим.

 

БЛАГО је непрофитна, невладина организација са много волонтера. Више од 20 година посвећени смо очувању и промоцији српске културне баштине. При томе су нам повремено потребне услуге стручњака и помагача. Да бисмо извели наше експедиције, морамо да покријемо трошкове превоза и смештаја. Управљамо фото опремом, веб серверима, десктоп рачунарима, дисковним низовима и комуникационим линијама током целе године.


БЛАГО Фонд је непрофитна организација из САД која послује у складу са 501(ц)3 одељком ИРС кода. Све ваше донације се одбијају од пореза у мери у којој је то законом дозвољено.

Copyright 2024 - BLAGO Fund USA/Serbia

 unsubscribe