Virtuelna Gracanica na Internetu, RTS

inside_1small.jpgБеоград, 19. март 2004. - Конгрес српског уједињења завршио је интернет презентацију једне од највећих српских светиња - косовско-метохијског манастира Грачаница.

 

Презентација се састоји из серије филлмова виртуелне стварности [VR movies] који омогућавају да се посетилац електронским путем 'прошета' кроз унутрашњост и околину цркве и да, на неколико важних места, може да се 'окрене' погледом за целих 360 степени у све три димензије, на пример у припрати, средини цркве и олтару.

У архиви манастира се налази неколико хиљада фотографија високе резолуције урађених камерама последње технологије, распоређених у стотинак физичких површина. Свака површина и фреска су пропраћене детаљним описом садржине и посебним објашњењима из области историје и теологије где је то неопходно. Цела презентација је двојезична, на српском и енглеском. Поред филмова и велике дигиталне архиве, презентација садржи и архиву слајдова, серију уметничких црно-белих фотографија везаних за Грачаницу, галерију цртежа инспирисаних грачаничким фрескама, галерије о раду екипе БЛАГА, вишејезичну библиографију и чланке, као и детаљно упутство за Навигацију. До сада су на Интернету већ објављени архиве фресака манастира Милешеве, Раванице, и Краљеве цркве из Студенице, као и дигитализације два средњовековна рукописна минеја из Манасије.

Donate

BLAGO Fund, Inc. is a US registered non-profit organization and all your donations are tax deductible.  Follow this link for further information on donating to BLAGO Fund.

Newsletter

Keep up on our always evolving content and collection volume. Subscribe to our newsletter mailing list.

Contact Us

Use the following form to contact BLAGO Fund.

 

Search