Fotografije i "virtuelna setnja" kroz Visoke Decane, RTS

Београд, 08.август 2005. 'Фонд 'Благо' Конгреса српског уједињења из Америке представио је данас део материјала снимљеног у манастиру Високи Дечани у Метохији, који ће ускоро бити презентован на ЦД-у и сајту.

На конференцији у Министарству за дијаспору речено је да ће посетиоци сајта www.srpskoblago.org моћи да 'виртуелно прошетају' манастиром и виде све детаље, уз објашњење на српском и енглеском језику и сазнају све податке о настанку и историји манастира.

 

Чланови Фонда 'Благо' боравили су током јула у манастиру, где су најсавременијом техником направили око 4.000 висококвалитетних фотографија фресака, архитектуре и живота монаха који опстају у непријатељском окружењу, уз обезбеђење међународне полиције.

 

Фонд, који постоји већ седам година, до сада је, уз подршку министарстава за дијаспору и за културу и медије, снимио и представио седам српских манастира, са више од 5.000 фотографија и 100 филмова.

 

Председник Фонда 'Благо' Ненад Вукићевић рекао је да ће фонд наставити рад на представљању историјских споменика Србије и за следећу годину најавио снимке Пећке патријаршије. Министарство за дијаспору ће, према речима заменика министра Александра Чотрића, помоћи да се сниме и дигитализују преостали манастири на Косову и Метохији како би се допринело популаризацији српске баштине у свету.

'На Косову се више не брани само Србија, већ православље, које је угрожено више него икада', казао је Чотрић. У новембру, у Лас Вегасу, Конгрес српског уједињења одржаће годишњу конвенцију на којој ће, како је данас најављено, бити представљена српска привреда.

Donate

BLAGO Fund, Inc. is a US registered non-profit organization and all your donations are tax deductible.  Follow this link for further information on donating to BLAGO Fund.

Newsletter

Keep up on our always evolving content and collection volume. Subscribe to our newsletter mailing list.

Contact Us

Use the following form to contact BLAGO Fund.

 

Search