You are not connected. The newsletter may include some user information, so they may not be displayed correctly.

[blago-now] БЛАГО у Грачаници, Септембар 2021

[blago-now] БЛАГО у Грачаници, Септембар 2021

Having trouble seeing this email? View it online 


blago logo

 ‍ФОНД БЛАГО, САД - СРБИЈА

БИЛТЕН #22, СЕП 2021.

БЛАГО ТИМ У ГРАЧАНИЦИ

СЕПТЕМБАР 2021

Gracanica, front vew

Манастир Грачаница, у близини Липљана на Косову, последња је од монументалних задужбина краља Стефана Милутина. Подигнут на рушевинама некадашње цркве Пресвете Богородице, манастир је завршен 1321. године и посвећен првобитно Благовестима, а потом Успењу Пресвете Богородице. На западном зиду југоисточне капеле исписана је краљева повеља која садржи следеће речи: „Видех разрушење и пропадање храма Пресвете Богородице Грачанске, епископије липљанске, те саздах од темеља и живописах и украсих и унутра и споља ".

 

Gracanica, high

Када је екипа Фонда Благо посетила Грачаницу у јуну 2003. године, створили смо прву дигиталну колекцију манастира, документујући у целости архитектуру и унутрашњу декорацију цркве. У то време, дигитална фотографија је још била у повоју, и значај манастира за српско наслеђе и културу подразумевао је још једну експедицију у којој би биле коришћене најновије фото и видео камере, 3Д камере и дронови. Такође, чишћење фресака завршено 2018. године пружило је додатни повод за стварањем нове колекције која би верније пренела рад сликара из чувене солунске породице Астрапа заслужне за сликарство грачаничке цркве.


Наша екипа је поново отишла у Грачаницу почетком септембра 2021. године; овога пута придружиле су нам се колеге са Српске академије уметности и науке и Завода за заштиту споменика културе Србије, историчари уметности, професор Драган Војводић и Александра Давидов Темерински, конзерватор-истраживач, саветник.

 

Gracanica, photo taking
Gracanica scaffolding

‍‍БЛАГО је непрофитна организација са пуно волонтера. Међутим, повремено ангажујемо стручњаке и помоћнике, плаћамо превоз и смештај за експедиције и управљамо фото опремом, веб серверима, радним површинама, низовима дискова и комуникационим линијама.



АРОНИЈА, дар доброг здравља

Aronia Treasure

‍Популарна сибирска аронија у САД. Бројне студије повезују бобице ароније са потенцијалним здравственим предностима као што су помоћ у борби против кардиоваскуларних болести, нормализација крвног притиска, превенција и помоћ дијабетесу, здравље уринарног тракта, контрола тежине, анти-канцерогени ефекат и још много тога. Наше бобице ароније никада се не хемијски третирају и расту на пространим пољима у Сибиру, где температуре испод нуле смањују киселост и гурају више антиоксиданата у сваку биљку - што резултира моћнијим, еластичнијим воћем са нижим садржајем шећера.

 


ORTHOPRAX, Faith On the Go

Orthoprax App

ОртхоПрак® је најопсежнији хришћански православни календар и лекционар доступан за иОС и Андроид, који вам омогућава да доживите литургијски циклус Древне вере према календару. Носите све молитве, распореде поста, свакодневно читање Светог писма, биографије дневних светаца и још много тога да бисте читали где год да се налазите, пратећи Стари или Нови календар! Почнимо наше путовање!

 


Copyright 2021 - BLAGO Fund USA/Serbia

 unsubscribe