You are not connected. The newsletter may include some user information, so they may not be displayed correctly.

[blago-now] Нова колекција манастира Манасије

[blago-now] Нова колекција манастира Манасије

Having trouble seeing this email? View it online 

logo

‍БИЛТЕН #19, МАРТ 2021.


 

Колекција манастира Манасије

П‍осетите нашу страницу са најновијим додацима колекцији манастира Манасије. Међи њима су оригиналне фотографије манастира, архитектуре и живописа цркве, других грађевина и масивних одбрамбених зидина. 

Манастир Манасија

М‍анастир Манасија, познат и као Ресава, основао је деспот Стефан Лазаревић у првим деценијама XV века. Манастирска црква посвећена Светој Тројици спада у најлепше примере моравске школе градитељства. Живописали су је искусни и вешти мајстори, како можемо да закључимо према очуваним фрескама. Манастир је представљао значајно књижевно и преписивачко средиште захваљујући труду свог братства, али и самог ктитора, деспота Стефана. Након своје смрти 1427. године, деспот је сахрањен у својој задужбини; приликом археолошких ископавања 2006. године, откривен је гроб са његовим остацима у југозападном делу цркве. Манастир је пуно настрадао током векова. Због својих високих бедема и кула често је представљао одбрамбено утврђење различитим војскама које су окупирале ово подручје.

Истакнуто из колекције

Б‍удући да се наша колекција састоји од преко хиљаду снимака, направили смо посебан одељак у којем смо истакли најбоље фотографије архитектуре, околине и изванредног живописа цркве манастира Манасије. Надамо се да ће вам слике бити корисне и инспиративне.

ВИРТУЕЛНА МАНАСИЈА

Наша колекција је разврстана у следеће одељке:

 

  • Спољашност са сликама цркве, трпезарије, конака, бедема, као и звона краља Александра које је наша екипа открила склоњено у отвору зидина.
  • Унутрашњост са сликама олтарског простора који садржи фреске Причешћа апостола, Службе црквених отаца, медаљоне са попрсјима светих архијереја, као и стојеће фигуре и друге наративне композиције. У наосу, могу се видети фотографије Светих ратника, као и медаљони са попрсјима светитеља и наративне сцене у певницама, појединачне фигуре, сликарство куполе и поткуполног простора, западног травеја са Ктиторском композицијом. Иконе старог иконостаса, гроб деспота Срефана, као и фотографије припрате такође су овде постављене.
  • Одабране фотографије, које садрже тридесетак снимака из читаве колекције.

 

Ако Вам се допада наш рад

МОЖЕТЕ ДА НАС ПОДРЖИТЕ!

Б‍ЛАГО је непрофитна организација са великим бројем волонтера. Ипак, повремено упошљавамо стручњаке и помагаче, плаћамо превоз и смештај током наших експедиција, набављамо фото опрему, интернет сервере, дискове, компјутере, повезивање и комуникационе линије.

Фонд БЛАГО је непрофитна организација регистрована у САД која ради у складу са 501(ц)3 чланом пореског система. Све донације су ослобођене пореза у складу са законом.

к


ARONIA TREASURE

Дар здравља

aronija

Популарна Сибирска Аронија у САД. Бројне студије повезују употребу ароније са потенцијалним користима за здравље људи: помоћ у борби против кардиоваскуларних болести, нормализација крвног притиска, превенција дијабетеса и помоћ током његовог лечења, здравље мокраћних путева, контрола телесне тежине, антиканцерогени ефекат и још много тога.


Online продавница - 5% попуст уз претплату.



ORTHOPRAX
orthoprax.info

orthoprax

OrthoPrax® је најсвеобухватнији православно-хришћански календар и јеванђелистар доступан за iOS и Android, који Вам омогућава да искусите литургијски циклус древне вере према календару. Имајте увек при руци све молитве, датуме поста, дневна читања из Светог Писма, житија светих за сваки дан, и још тога, где год да сте, пратећи стари и нови календар! Започнимо наше путовање!


Copyright 2020 - BLAGO Fund USA/Serbia

 unsubscribe