You are not connected. The newsletter may include some user information, so they may not be displayed correctly.

[blago-now] Призренска колекција 2020

[blago-now] Призренска колекција 2020

Having trouble seeing this email? View it online 

 

‍БИЛТЕН #12

ЈУЛ 2020

 

ПРИЗРЕНСКА КОЛЕКЦИЈА

Недовољно проучавани и неадекватно документовани споменици непрестано губе значај и вредност. У прошлости је и објављена  литература о Богородици Љевишкој у Призрену, међутим, недостатак свеобухватне дигиталне архиве ове цркве, као и других у старом граду Призрена, ограничавају даља научна истраживања.

 

У сарадњи са Српском академијом наука и уметности, и подршком Министарства културе Републике Србије, Фонд БЛАГО документује и представља призренске цркве, које су најрелевантније за српску баштину и духовност:

 

Богородица Љевишка

Црква Светог Ђорђа ('Руновић')

Црква Светог Николе ('Тутић')

Црква Светог Спаса



БОГОРОДИЦА ЉЕВИШКА

Богородица Љевишка | Виртуелна стварност | Фотографије

 

Цркву Богородице Љевишке, призренску катедралу, подигао је краљ Милутин почетком XIV века (1307–1309). Изграђена је на темељима тробродне базилике из X–XI века, која је вероватно била посвећена Богородици Елеуси (Милостивој) и заснована на месту старије култне грађевине. Базилика из X–XI века делимично је обновљена у XIII столећу, у време краља Стефана Првовенчаног, када је Призренска епископија прикључена аутокефалној Српској цркви. У доба краља Милутина изведена је темељна обнова храма, а о том краљевом подухвату, спроведеном уз залагање призренских владика Дамјана и Саве, потоњег архиепископа Саве III, сведоче натписи на источној фасади, израђени у опеци. Позната су и имена византијских уметника, протомајстора заслужних за подизање и осликавање седишта призренских епископа у XIV веку – градитељ Никола и сликар Астрапа помињу се у фреско-натпису на своду спољне припрате цркве.

ЦРКВА СВЕТОГ ЂОРЂА

Црква Светог Ђорђа | Фотографије

 

Цркву Светог Ђорђа, познату и као Руновића црква, подигла су браћа Руновић из Призрена у XV веку. Налази се у историјском језгру града, у порти саборног призренског храма, чији је патрон такође свети Ђорђе. Од средине XVIII века, када су Турци претворили цркву Богородице Љевишке, призренску катедралу, у џамију, до окончања радова на новом саборном храму Светог Ђорђа 1887. године мала црква породице Руновић служила је као катедрални храм. За време турске власти у њој су чувани богослужбени предмети и иконе из других градских цркава, а ту су пронађени и остаци каменог ктиторског натписа с поменом Драгослава и Беле Тутић из цркве Светог Николе из 1331/1332. године.

‍ЦРКВА СВЕТОГ НИКОЛЕ

Црква Светог Николе у старом градском језгру, познатом као Папаз-чаршија, подигнута је 1331/1332. године као задужбина властелина Драгослава Тутића, у монаштву Николе, и његове супруге Беле. О томе сведоче фрагменти каменог ктиторског натписа пронађени у призренском храму Светог Ђорђа породице Руновић, као и препис тог натписа настао у XIX веку.

‍ЦРКВА СВЕТОГ СПАСА

У подножју призренске тврђаве Каљаје, на заравни с које се пружа поглед на Призрен, налази се црква Светог Спаса, задужбина призренске властеоске породице Владојевић. Црква се први пут помиње у оснивачкој повељи цара Душана издатој манастиру Светих арханђела крај Призрена (око 1348), у којој се наводи да се Свети Спас и сви његови поседи, уз пристанак властелина Младена Владојевића и његове мајке, прилажу властелинству Душанове задужбине, односно замењују за цркву и имања у Охриду. Помињање Младенове породице у повељи и истицање његовог ктиторства, које је морао наследити од оца, упућују на то је да је црква Светог Спаса могла бити подигнута током друге или треће деценије XIV века.

БЛАГО ПЕРТНЕРИ И СПОНЗОРИ


‍Популарна Сибирска Аронија у САД. Бројне студије повезују употребу ароније са потенцијалним користима за здравље људи: помоћ у борби против кардиоваскуларних болести, нормализација крвног притиска, превенција дијабетеса и помоћ током његовог лечења, здравље мокраћних путева, контрола телесне тежине, антиканцерогени ефекат и још много тога. Наша аронија никада се не третира хемијским средствима, расте на пространим пољима у Сибиру, где се на температурама испод нуле постиже смањење киселости и виши садржај антиоксиданса у свакој биљци, што резултира јачим, отпорнијим плодом, са нижим новоом шећера.

 

Online продавница - 5% попуст уз супскрипцију



ORTHOPRAX
Experience the Living Church
orthoprax.info

OrthoPrax® is the most comprehensive Christian Orthodox Calendar and lectionary available for iOS and Android, allowing you to experience the Liturgical cycle of the Ancient Faith according to the calendar. Carry all the prayers, fasting schedules, daily Scripture readings, biographies of the daily saints, and more to read wherever you are, following the Old or New Calendar! Let’s start our journey!


‍о нама | донирај | контакт

Copyright 2020 - BLAGO Fund USA/Serbia

 искључи се