You are not connected. The newsletter may include some user information, so they may not be displayed correctly.

[blago-now] БЛАГО у цркви Светог Николе у Рамаћи, Јул 2021

[blago-now] БЛАГО у цркви Светог Николе у Рамаћи, Јул 2021

Having trouble seeing this email? View it online 

logo

БИЛТЕН #21, ЈУЛ 2021.

 



БЛАГО тим у Рамаћи

Jун 2021.


Екипа Фонда Благо организовала је експедицију у Рамаћу, село у срцу Шумадијског округа у централној Србији, у подножју планине Рудник. Осим живописним крајоликом и чистим ваздухом, село се може похвалити и прелепом средњовековном црквом која и данас чува већину свог првобитног фреско украса. Циљ нам је био створити свеобухватну фотодокументацију архитектуре цркве и зидног сликарства и представити их светској јавности.


‍Црква светих Константина и Јелене, првобитно посвећена Светом Николи, задужбина је непознатих племића, различито се датује од последње деценије XIV века до средине XV века. Једнобродна црква са осмоугаоном куполом била је омалтерисана, и за разлику од цркава свог доба, није имала никакву скулптуралну декорацију. Велика дрвена припрата је додата у XIX века.



‍Иако су неке од њих знатно оштећене, фреске су сачуване у наосу, олтару и тамбуру куполе. У наосу се види опширни циклус Чуда Светог Николе, заједно са сажетим циклусом Богородичиног живота, ктиторска композиција која приказује непознатог свештеника са братом и сином,као и низ појединачних ликова, од којих неки највероватније представљају чланове владајуће породице, што се види из њихове раскошне одеће.



БЛАГО тим (с лева на десно): Бранко Јовановић, Ивана Лемкул, Зоран Јовановић и Љубомир Меденица.


Својим трудом и гостопримством, отац Драган Милованчевић са породицом и парохијанима побринуо се да нам боравак у Рамаћи буде угодан и у добрим успоменама.

Црква Светих апостола Петра и Павла, Петрова црква, Рашка


Црква Светих апостола Петра и Павла једна је од најстаријих цркава на канонској територији Српске Православне Цркве. У писаним изворима, помиње се као епископско седиште још у X веку. Црква у народу позната и као Петрова црква значајна је и по томе што су се у њој одиграли неки од најважнијих догађаја који ће одредити даљи духовни и политички ток најраније српске државе: у њој се и крстио велики жупан Стефан Немања, под њеним кровом одржао сабор против богумила, и управо у њој предао власт сину Стефану.


Ако вам се свиђа оно што видите

МОЖЕТЕ ПОМОЋИ!

‍‍БЛАГО је непрофитна организација са пуно волонтера. Међутим, повремено ангажујемо стручњаке и помоћнике, плаћамо превоз и смештај за експедиције и управљамо фото опремом, веб серверима, радним површинама, низовима дискова и комуникационим линијама.


БЛАГО Фонд је непрофитна америчка организација која послује у складу са одељком 501 (ц) 3 ИРС кода. Све ваше донације могу се одбити од пореза у мери у којој је то законом дозвољено.

 


АРОНИЈА, дар доброг здравља

‍Популарна сибирска аронија у САД. Бројне студије повезују бобице ароније са потенцијалним здравственим предностима као што су помоћ у борби против кардиоваскуларних болести, нормализација крвног притиска, превенција и помоћ дијабетесу, здравље уринарног тракта, контрола тежине, анти-канцерогени ефекат и још много тога. Наше бобице ароније никада се не хемијски третирају и расту на пространим пољима у Сибиру, где температуре испод нуле смањују киселост и гурају више антиоксиданата у сваку биљку - што резултира моћнијим, еластичнијим воћем са нижим садржајем шећера.

 


ORTHOPRAX, Faith On the Go

ОртхоПрак® је најопсежнији хришћански православни календар и лекционар доступан за иОС и Андроид, који вам омогућава да доживите литургијски циклус Древне вере према календару. Носите све молитве, распореде поста, свакодневно читање Светог писма, биографије дневних светаца и још много тога да бисте читали где год да се налазите, пратећи Стари или Нови календар! Почнимо наше путовање!

 


Copyright 2021 - BLAGO Fund USA/Serbia

 unsubscribe

BLAGO Content

While the content of the BLAGO Fund collections is free to use,  there are also some restrictions on commercial use and proper attribution of the material.  Follow the links below for more information.

> BLAGO Collections License
> Image Request

BLAGO Fund also accepts the contribution of material. Please contact us with any material you wish to publish on our website.

Contact

BLAGO Fund, Inc.
PO Box 60524
Palo Alto, CA 94306
USA
info@blagofund.org

Stay in contact, subscribe to our newsletter